Pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen

Om later goed rond te kunnen komen, is het slim

om je op tijd in je pensioen te verdiepen. Hoeveel

bouw je op en is dat straks voldoende? Welke

keuzes kun je maken en wat past in jouw situatie.

 

Hieronder kunt u lezen wat de mogelijkheden zijn. Graag komen wij dit persoonlijk uitleggen en gericht op uw situatie verduidelijken. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Pensioen opbouwen

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen vanuit de overheid. Daarnaast bouw je, als je in loondienst werkt, meestal automatisch een pensioen op bij je werkgever. Als dat niet het geval is, dan moet je dat zelf regelen. Wat komt daarbij kijken en hoe kun je dit aanpakken?


Pensioenregelingen en je pensioenopbouw

AOW

De AOW is een basispensioen van de overheid. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van je woonsituatie en hoelang je in Nederland woont en werkt. Meer informatie vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).


In loondienst 

Ben je in loondienst of in loondienst geweest? Dan bieden de meeste werkgevers een pensioenregeling aan. Je bent verplicht om daaraan deel te nemen. Als je voor meerdere werkgevers hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk bij meerdere pensioenfondsen een pensioen opgebouwd, op mijnpensioenoverzicht kun je zien bij welke pensioenfondsen of –verzekeraars je een pensioen hebt, en hoeveel je hebt opgebouwd. 


Als zelfstandig ondernemer 

In de meeste gevallen bouw je als zzp’er geen werknemerspensioen op. Er zijn een aantal bedrijfstakken en beroepen waar wel een pensioenfonds voor is. Zoals artsen, fysiotherapeuten, notarissen, stukadoors en schilders. De Kamer van Koophandel heeft hier meer informatie over. Geldt dit niet voor jouw beroep? Dan moet je zelf een aanvullend pensioen opbouwen. 


Arbeidsongeschikt 

Als je arbeidsongeschikt raakt, loopt (een deel van) de pensioenopbouw bij de meeste pensioenregelingen gewoon door. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan betaal je nog pensioenpremie over het gedeelte dat je wel werkt. Doe navraag bij je pensioenfonds of –verzekeraar hoe het in jouw situatie is geregeld. 


Werkloos 

Je bouwt meestal geen pensioen meer op als je werkloos bent. Het pensioen dat je eerder opgebouwd hebt, blijft wel bestaan. Let op: het kan zijn dat je recht op nabestaandenpensioen vervalt. Bij Wijzer in Geldzaken vind je meer informatie. 


Gescheiden 

Ben je gescheiden? Dan krijg je mogelijk ook een deel van het pensioen van je ex-partner. Dat ligt aan de afspraken die je hebt gemaakt bij de scheiding. Lees hier meer over op de pagina over scheiden en pensioen


Wat bepaalt je uiteindelijke pensioenuitkering? 

Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je terug hoeveel AOW en werknemerspensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. En hoe hoog je pensioen zal zijn als je tot de pensioendatum door blijft werken. De hoogte van het pensioen hangt af van een aantal dingen. 


Je inkomen 

Hoeveel pensioen je opbouwt is afhankelijk van het pensioengevend salaris en de zogenaamde AOW-franchise. De AOW-franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioen opbouwt, omdat over dit deel vanaf je pensioengerechtigde leeftijd AOW ontvangen wordt. Het pensioengevend salaris is meestal het vaste salaris inclusief vakantietoeslag. Over bonussen en andere toeslagen wordt niet altijd pensioen opgebouwd. 


Het type pensioenregeling 

Er bestaan verschillende pensioenregelingen. De meest voorkomende zijn een middelloonregeling en een beschikbare premieregeling. Je hebt hier zelf geen invloed op. Lees meer over de soorten pensioenregelingen bij de Autoriteit Financiële Markten


Waar je pensioen hebt opgebouwd 

Werk je je hele leven bij dezelfde werkgever? Of in dezelfde sector? Dan heb je pensioen opgebouwd bij één pensioenfonds of –verzekeraar. Als je meerdere werkgevers hebt gehad in verschillende sectoren, dan heb je met verschillende pensioenregelingen te maken. Gaat het om hele kleine pensioenen, dan zijn daar speciale regelingen voor. 


De keuzes die je maakt 

Wanneer je met pensioen gaat, kun je een aantal keuzes maken die invloed op je pensioen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld in veel pensioenregelingen kiezen voor een hoog/laag-pensioen. Dit betekent dat je de eerste jaren na pensionering een hoger pensioen kiest en de latere jaren juist minder ontvangt. Eerst een wat lager pensioen en daarna hoger kan ook. Informeer bij je pensioenfonds wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Bekijk mijnpensioenoverzicht.nl als je eerder met pensioen wil gaan.


Rente, inflatie en indexatie 

De stand van de rente en prijsstijgingen (inflatie) hebben invloed op hoe snel een pensioenkapitaal groeit en wat de waarde ervan is. 


Met een lage rente bouw je minder snel hetzelfde bedrag aan pensioen op dan met een hoge rente. De inflatie bepaalt de waarde van het pensioen: hoeveel je er straks van kunt kopen. Als het kan, zal het pensioenfonds of de verzekeraar het pensioen aanpassen aan de inflatie (indexeren). 

Als je pensioen opbouwt bij een pensioenfonds dat er financieel niet goed aan toe is, kan je pensioen in bepaalde gevallen verlaagd worden. Je hebt hier zelf geen invloed op. Maar het is goed om te weten dat er iets kan veranderen aan het pensioenbedrag dat je opbouwt. 


Nieuwe regels voor pensioen

Door de nieuwe pensioenwet die op 1 juli 2023 is ingegaan, veranderen de regels voor pensioen. Uiterlijk 1 januari 2027 is het pensioen via je werkgever aangepast. Je ontvangt hierover informatie van je werkgever of van je pensioenuitvoerder. Deze informatie krijg je zodra meer duidelijk is over de regeling via je werkgever. Wil je meer weten over de nieuwe pensioenregels, wat er hetzelfde blijft en verandert? Kijk op de website Pensioenduidelijkheid .


Tip: Check elk jaar hoe je pensioen ervoor staat. Dat kan makkelijk via mijnpensioenoverzicht.nl. Doe dit ook als er iets in je situatie verandert, zoals een scheiding of als je wisselt van baan. 


Afspraak maken

Neem contact met ons op

Share by: